En matta kan vara det som sätter ihop designen i ett rum. Men hur väljer du rätt matta? Ska du välja matta efter resten av inredningen, eller ska du bygga rummets inredning efter mattan? Du kan gå till väga på båda dessa sätt, det beror helt enkelt på vad du själv tycker bäst om. Men förutom detta val, samt vilken design på mattan du ska välja, finns det fler saker som kan vara bra att tänka på.

Det är inte alltid lätt att inreda med mattor, det du bör börja med är att fundera på vilken funktion du vill att mattan ska ha. Sedan kan du välja färg, mönster, eller om du vill ha en rund matta eller en rektangulär.

Mjuka mattor

Det spelar ingen roll om du väljer en rund matta eller en annan form. Du bör tänka mer på vilken sorts matta du väljer till de olika rummen. Mjuka mattor är till exempel det bästa alternativet om du ska inreda ett barnrum. Barn leker ofta på golvet och då kan det vara skönt med en mjuk matta som fungerar lite som ett skydd mot det hårda golvet.

Mjuka mattor passar även utmärkt i sovrum. Det är alltid mycket trevligare att mötas med något mjukt och varmt när du först ställer ner dina fötter på golvet på morgonen. Ett iskallt golv irriterar många av oss, oavsett om vi är morgonmänniskor eller avskyr att stiga upp. Stora, lurviga mattor är därför ett utmärkt valt att lägga precis nedanför sängen. Många väljer stora mattor som sträcker sig runt tre av sängens sidor.

Rama in med mattor

Om du har en öppen planlösning i kök och matsal kan du med hjälp av rätt matta rama in dina stolar och köksbord. Detta skapar en tydlig avgränsning i rummet. När du väljer matta till köket är det bra om du väljer en som är lätt att tvätta. Det är inte ovanligt att någon råkar tappa mat på golvet, eller mattan. Ifall du har en stor, lurvig matta i köket kommer den bli rätt svår att hålla ren.

Du kan även rama in ditt vardagsrum med hjälp av en matta. Vardagsrummet är en plats där du kan vila och umgås. Med en stor, mjuk matta kan det få vardagsrummet att ge ett mer värmande intryck. Det blir ofta fint att lägga en stor matta under halva soffan, eventuella fåtöljer och bordet.

Unik mattinredning

Mattor används traditionellt för mjukt underlag, eller inramning. Men du kan använda dem i en rad andra områden också. De kan fungera bra till att skapa en mysig hörna och du kan hänga upp tunnare mattor på väggen som dekoration. Det är endast din fantasi som sätter gränserna för hur du kan använda mattan.

Author emilia
Published
Categories Design
youplay