Är det egentligen viktigt hur någonting ser ut och varför ska det vara så i sådana fall? Det är klart att det är viktigt hur saker ser ut och även om det är funktionalitet och praktikalitet som borde värdesättas högst så är designen på någonting lika viktigt som innehållet. Tänk till exempel om du står och väljer mellan två saker i en butik. Om du inte redan har en klar preferens så kommer du att välja den som har den snyggaste designen om de är likvärdiga i pris. Du kommer antagligen inte att fokusera så mycket på innehåll om de inte skiljer sig markant. Design är ett otroligt brett begrepp men kan sammanfattas som processen som innefattar arbetet att utveckla någonting utifrån mottagarens behov.

Ett oändligt begrepp

Allt är designat på något sätt och design innefattar egentligen allt som är en skapandeprocess och ämnat att ta fram en produkt. Det innefattar hela kedjan från att tänka ut ett mönster, form, färg och så vidare till själva utförandet. Nu i digitala tider så har den grafiska designern blivit allt mer populär. Det är en människa som arbetar professionellt med design och för att få något att se så attraktivt ut som möjligt. Det kan handla om hemsidor, affischer eller vad som helst egentligen som ska fånga läsarens uppmärksamhet. Det handlar om kommunikation och en grafisk designer arbetar ofta på en reklambyrå eller på ett företag med deras logga utåt sett.

Industridesign handlar om att ta fram produkter som ska vara så funktionella som möjligt men även vara så attraktiva som möjligt. Det handlar om alla produkter och tar du en penna till exempel så är det någon som har tagit fram den med dig i åtanke. Vilken färg, form och så vidare gör den attraktiv?

Author emilia
Published
Categories Design
youplay