En ovanlig säng

En säng har inte alltid sett ut som en säng. Iallafall inte så som vi tänker att sängar ser ut idag. Vad du ser framför dig när du tänker på en säng beror dessutom på var i världen du kommer ifrån. Lika säkert är att de flesta av oss har en ganska tydlig bild av hur vi vill att en mysa sovplats ska kännas för att den ska vara bekväm, trygg och precis sådär inbjudande som vi vill att den ska vara. De allra flesta människor i utvecklade länder sover idag i sängar på natten. Dessa kan ha lite olika utformning men består för det mesta av en sängram och en madrass i varierande bredd och komfort beroende på hur många som ska sova på samma plats. Men sängen har utvecklats mycket genom tiderna och den komfort vi har idag var nog något de allra flesta bara kunde drömma om för bara hundra år sedan. Nu ska vi ge oss av på en riktigt sövande resa genom sängens historia!

Från lavar till himmelssängar

Att sova tryggt och skönt är livsviktigt för de flesta människor! Vi har försökt göra så ombonade sovplatser som möjligt med de material som funnits tillgängliga och ännu är obekväma eller på annat sätt olämpliga sovplatser något som väcker mycket känslor. Därför är det inte konstigt att man har hittat sängar i Egypten som kan dateras så långt tillbaka som 2000 f.Kr. I Norden var de tidigaste sängmöblerna troligtvis enkla lavar och hyllor som bygges fast direkt på väggen och försågs med till exempel djurfällar eller trasmattor. Komforten var knappast särskilt hög med nutida mått mätt. Sängen som fristående möbel något som var förbehållet de mer välbärgade skikten i samhället under lång tid. Under barocken och rokokon var rikt dekorerade sängmöbler med sänghimmel högsta mode för överklassen. På 1700-talet var det istället väldigt utsmyckade höga sänggavlar som gällde. Samtidigt levde loftsängen med flera våningar kvar i arbetar- och bondhemmen där många skulle få plats att sova på liten yta. Sängkonstruktionen i sig har faktiskt inte utvecklats så mycket jämfört med de äldre sängtyperna, mer än utseendemässigt, däremot har madrassen förändrats en hel del!

Madrasser för alla

De tidigaste madrasserna var fyllda med de material som fanns tillgängliga, det kunde vara hö och halm eller olika typer av djurhår som svinborst eller tagel. Sida började resårmadrassen att saluföras, dessa var försedda med fjädrar i metall som gjorde att de blev mer ergonomiska att ligga på. Denna variant i uppdaterad version är fortfarande väldigt populär. Utöver detta finns även skumgummimadrasser, latexmadrasser och resårbottnar med inbyggda ben. Bäddmadrassen är ett relativt sent påfund som ger extra komfort och dessutom håller madrassen under fräschare. På senare tid har kontinentalsängen fått sitt stora genombrott, den här sängvarianten har flera olika madrasser i lager på varandra. Många av oss sover alltså idag precis som prinsessan i ärten gjorde i sagan! Rätt madrassval är tveklöst det viktigaste när det kommer till sovkomfort och det kan vara väldigt stora skillnader mellan olika typer av madrasser och hårdheter. Madrasser ska också bytas med jämna mellanrum, kolla till exempel Fyndab.com om du vill hitta prisvärda alternativ.

Author emilia
Published
Categories Design
youplay