Precis som andra branscher har sina egna ordval, har designbranschen också skapat sitt eget ordförråd. Här ska vi reda ut några av dem.

Brukskonst

Ordet används ofta i hemslöjden eller industriell design, där nyttoföremål eller föremål för dagligt bruk, framställs som konsthantverk. Det kan vara allt möjligt men som man använder dagligen och som har formgivits.

Copyright

Copyright är detsamma som upphovsrätt. Det är till för att skydda skaparen eller utgivaren. Copyright brukar oftast användas i samband med tryckta verk men gäller likaväl inom design. På PRV kan man exempelvis läsa om upphovsrätt gällande namn och skyddande av texter osv.

Designtrappa

Designtrappan är en utformad modell i fyra steg för att se var ett företag befinner sig rent mognadsmässigt inom design eller ett koncept.

Estetik

Ett vanligt ord och betyder kort och gott läran om skönhet och uppfattningen om fysik och gestalt.

Formgivning

Används när man syftar till att skapa en form eller dekor, antingen på ett föremål eller konstverk samt på böcker och deras yttre. Upphovsrätten till den formen heter formskydd.

Nollserie

En nollserie är en slags provkollektion som man lanserar innan den faktiska kollektionen kan börja säljas. Stadiet innan massproduktionen tar vid.

Author emilia
Published
Categories Design
youplay