Vi gillar att hålla ögonen öppna när det gäller trender. Frågan är dock om minimalism, som vi kommer att skriva om i den här bloggposten, ska räknas som en trend. I så fall är det en trend som pågått sedan 90-talet. När man talar om minimalistisk design inom inredning, som ju är vårt specialområde, tänker vi på ljusa miljöer med några få, noggrant utvalda, prydnadsföremål och diskret förvaring som hjälper oss att hålla ordning på allt det där som vi bara inte kan gör oss av med.
Konstriktningen minimalism är ännu äldre och kännetecknas av att konstnären använder ett begränsat subjektivt uttryck i sitt skapande. Geometriska system och upprepningar ligger ofta till grund för minimalistisk konst. Det finns även kompositörer som gör musik på det sättet.
Minimalismen är naturlig för många kreatörer från Skandinavien
En annan anledning till varför det inte känns helt klockrent att beskriva minimalism som en trend är att det är en stilriktning som vi förknippar med vårt skandinaviska kulturarv och som genomsyrar mycket. Att låta ljuset tala utan att störas av skrymmande föremål är kännetecknande för många stilbildande miljöer. De vita väggar och såpskurade trägolv som är så vanliga i Sverige bidrar också till ett minimalistiskt intryck. Flera av våra främsta inredningsdesigner har dessutom haft funktionalism och minimalism som uttalade designmål.
Minimalism som livsstil
Minimalism är inte bara en stil inom konst och inredning utan ett sätt leva lite enklare med färre föremål. Skådespelerskan Julia Dufvenius beskriver sitt stilideal som att hon blivit mer och mer minimalistisk i en inspirerande artikel i Expressen. I hennes tappning handlar inte minimalism bara om att förenkla utan snarare om att vara medveten om små detaljer och att de måste få plats för att göra skillnad.
Att rensa i förråd och garderober och kasta onödiga föremål har blivit något av en livsstilstrend som är starkt inspirerad av minimalismen. Men det handlar också om vad många uppfattar som objektivt bra. Det är inte utan orsak som alla som ger tips om hur du stylar hemmet inför en visning pratar om hur viktigt det är att ta bort onödiga saker så att vackra detaljer i fina färger syns istället för att försvinna i mängden.
Tips till dig som vill skapa ett minimalistiskt hem
Fokusera på föremål och möbler som verkligen har en funktion och gärna ett ganska enkelt formspråk. Satsa extra på lamporna så att du kan inreda med ljus samtidigt som lamporna i sig kan vara de där samlarföremålen med en intressant historia som du kan kosta på dig, även som minimalist.
Att minska antalet onödiga saker är egentligen ganska enkelt. För att göra ett i grunden minimalistiskt hem mer personligt rekommenderar vi posters från Desenio. Utbudet är så stort att du garanterat kan hitta ett motiv som säger något om just dig!
En minimalistisk stil kan ge plats åt eftertanke och vara mer vilsamt än när hemmet är fullt av föremål. Men låt det inte gå för långt utan inspireras av denna “hemliga butik” om du vill låta unika föremål, textilier och möbler bli en kontrast till det återhållsamma.