Vi läser ofta om hur klädindustrin är en stor miljöbov och hur designers och konsumenter måste hjälpas åt för att göra industrin mer hållbar. Alla stora designers och varumärken bör idag tänka på hur deras process ska bli mer klimatsmart i alla led. För faktum är att ett plaggs miljöpåverkan bestäms redan vid ritbordet. Även materialen som används bör vara så skonsamma som möjligt både för miljön och för människan.

Flera olika hållbarhetskriterier

Alla designers kan förstås ta fram sina egna kriterier men det brukar finnas några överlappande punkter. Många satsar till exempel på att endast tillverka i hållbara material som ekologisk bomull eller sådant som redan är återvunnet. Det handlar om att spara så mycket vatten och energi som möjligt. De ska inte heller innehålla några giftiga kemikalier. Man tittar också på möjligheten att återvinna materialet efter att plagget har används. Ett av målen är att lämna så lite avfall som möjligt.

Plagg med ökad livslängd

En viktig del för en mer hållbar design är att plaggen ska kunna gå att bära så länge som möjligt. Istället för en slit och släng-mentalitet är det bättre att satsa på lite dyrare plagg som håller i flera år. Därför kommer det säkerligen att bli populärare med klassiska plagg som aldrig blir omoderna eller tråkiga.

De olika teknikerna som används

Det är inte bara material och transporter som är en stor miljöbov, även flera delar i tillverkningen kan vara det. Färgning och att trycka kläder är två processer som ofta ses som dåliga för klimatet. Genom att se över dessa är det också möjligt att minska klimatavtrycket på lång sikt. I stort handlar det om att minska förbrukningen av vatten och se till att använda så lite kemikalier som möjligt eller helst inga alls. Det är också bättre för konsumenterna.

Author emilia
Published
Categories Design
youplay