Gillar du dansk design är du säkert välbekant med namnet Georg Jensen. Han är en av de mest kända danska skaparna inom design, främst tack vare att hans företag fortfarande existerar, trots att han själv avled för snart 90 år sedan. Produkter som skapas och har skapats i hans anda är mycket högt värderade oavsett om de är nytillverkade eller begagnade.

Kort om Georg Jensen

Georg Jensen föddes 1866 i Danmark. Han sysslade med att tillverka produkter i silver och grundade sitt företag som han döpte till Georg Jensen Sølvsmedie. Än idag är företaget i bruk och tillverkar smycken, kökstillbehör och inredningsdetaljer i silver. Vill du ha en produkt som är tillverkad av Georg Jensen lär du få betala en hel del, även om den inte är ny. Märket är nämligen ett mycket lyxigt märke som kan jämföras med Gucci och andra liknande lyxvaror.

Danska formgivare och designers

Danskarna har många formgivare, både enskilda formgivare samt företag som är populära världen över för sin unika design. Bara för att nämna några exempel så är Arne Jacobsen och hans berömda stol “Ägget” en eftertraktad möbel att ha i sitt hem. Att ha ett set med porslin från Kunglig Dansk är också hett eftertraktat, inte minst för samlare.

Vill du inreda med dansk design? Glöm då inte att inreda med lite grönska också. Det hittar du hos Wexthuset och kommer göra pricken över I:et för dina danska designmöbler.

Skulle man råka ha turen att ha en dansk stol, pall eller bord från 40-50-60-talet på vinden, är det stor sannolikhet att den är värd en hel del. Danska designers och formgivare är nämligen väldigt högt värderade även om de inte är lika kända som exempelvis Arne Jacobsen. Du har garanterat en guldklimp om du skulle råka ha en möbel eller inredningsdetalj med en tillhörande etikett där det står namn som:

  • Hans J Wegner
  • Börge Mogensen
  • Finn Juhl
  • Poul Kjärholm
  • Kaare Klint
  • Poul Henningsen
  • Grete Jalk

Dessa formgivare och designers är alla mer eller mindre kända och deras skapelser är väldigt högt värderade på andrahandsmarknaden. Tyvärr händer det allt för ofta att folk inte vet vad de har uppe på vinden eller i garderoberna och gör sig av med möblerna allt för lättvindigt. Dessutom kan det vara så att möblerna inte var så högt värderade en gång i tiden, men att de har stigit i värde med tiden.

Author emilia
Published
Categories Design
youplay