Man kan prata om designmöbler som någonting hypertrendigt eller någonting som håller år efter år, och aldrig verkar gå ur mode. Ton-stolen, lanserad på 1850-talet, är en sådan klassiker som fortfarande håller. Kan IKEA ha lånat inspiration av den till sin stol Ögla från 1990? Trender kommer och går och designers påverkas såklart av varandra. Detta kan vi bland annat se i hur möbler från olika årtionden har snarlika uttryck, trots att de skapats helt oberoende av varandra. Fåtöljer i stil med Eero Aarnios “Åskbollen” och Arne Jacobsens “Ägget” har ett liknande formspråk med runda, omslutande former och en starkt rödorange färg – lanserade med bara några års mellanrum. Det finns dock en gräns när inspirerande trender övergår till rent plagiat och brott mot upphovsrätten. Vissa företag har till och med gjort det till en affärsidé att sälja kopior av designklassiker, till en bråkdel av ursprungspriset och utan något samröre med designern.

Hårt straff för möbelkopior

Under den uppmärksammade rättegången mot Lennart Nyberg framkom det att han öppet sålt kopior av kända designmöbler. Detta är ett brott mot upphovsrätten. Genom att Nybergs företag varit registrerat på brittiska Isle of Man har man försökt kringgå upphovsrätten, då den i Storbritannien gäller i 25 år efter formgivarens död. Varorna har dock marknadsförts och sålts till Sverige, där upphovsrätten gäller i hela 70 år efter formgivarens död. Nyberg hävdar att han inte har varit medveten om lagbrottet och att han faktiskt följt brittiska lagar. Hans advokat menar att det inte är ett solklart fall då produkterna såldes från England till Sverige, men Patent- och marknadsöverdomstolen menar att det är exponeringen mot Sverige som gör att företaget kan dömas utifrån svenska lagar. Nyberg dömdes till två års fängelse och att tillsammans med sina medåtalade betala 1,5 miljoner kronor i böter. Det kan alltså bli en kostsam affär att handla med piratkopierad design, något många människor inte är medvetna om. Det kan också tyckas godtyckligt då snarlika möbler utan ett känt designernamn bakom säljs i en mängd olika butiker.

Fokusera på det du gör bäst

Kanske har du ett stort intresse för design? Driver du företag? Visste du att du kan sälja faktura för att frigöra tid från pappersarbetet? Genom att låta någon annan sköta fakturorna kan du sköta det som är själva poängen med ditt företag. Genom att sälja fakturorna kan du känna dig trygg i att allt blir rätt gjort och att du får betalt för dina tjänster, utan att behöva stressa eller oroa dig över företagets ekonomi. Som småföretagare kan det vara nog stressigt att hinna med alla uppdrag och att då slippa ägna tid åt fakturering kan vara mycket värt, både vad gäller stressnivåer och tillfredsställelse med arbetet. Genom att sälja fakturor får du snabbt in pengarna till företaget och slipper bråka med påminnelser och liknande. Gör det du brinner för och låt någon annan sköta pappersarbetet, låt inte faktureringen förta nöjet av att driva företag och jobba med det du brinner för.

Author emilia
Published
Categories Design
youplay