Av någon anledning finns det vissa möbler som vi aldrig verkar tröttna på. Dessa möbler har en design som tilltalar oss mer än andra och som vi suktat efter både då och nu. Här nedan ska vi ta upp några klassiker inom möbeldesign.

Gubi har skapat bordet Pedrera

Detta glasbord designades redan år 1955 och har sedan dess prytt våra hem och vardagsrum med sin stilrena design och skiva i glas. Det är de raka rena linjerna och kombinationen av stål och glas som är utmärkande för designen som är inspirerad av La Pedera i Barcelona som är Antonio Gaudis kända verk i form av en byggnad.

En klassisk köksstol

En stol i form av en ögla, nämligen Wienerstolen No 14, är hela 160 år gammal men har förmodligen aldrig varit lika populär som den är idag. Visserligen har den alltid varit en klassiker men för några år sedan blev den mer eftertraktad än vad den någonsin tidigare varit.

Det är ett tjeckiskt företaget kallat Ton som idag står för den största delen av produktionen för stolen. I denna fabrik tillverkas stolen genom böjträteknik i bok, sitsen går att få i olika utföranden och det är framför rotting som är mest populär i dagsläget.

Ljuskrona 2097

Kanske var designers plan att lampan skulle vara trendig till och med år 2097, eftersom att lampan döptes till det. Ljuskronan som även kallas Sarfatti skapades 1958 av Gino Sarfatti. Italienaren Gino Sarfatti visste vad han gjorde när han tog fram denna unika taklampa. Sedan den skapades har många liknande lampor skapats av andra designers och många liknande modeller finns att hitta till billigare pris än orginaldesignen. Även liknande typer av lampor i samma typ av design men i andra format går att hitta på marknaden såsom olika vägglampor, golvlampor och skrivbordslampor.

Fladdermusstolen

Butterfly chair, eller som den kallas på svenska fladdermusfåtöljen har en unik design som fallit många i smaken. Det var tre fantasifulla argentinska designerns, nämligen Antonio Bonet, Juan Kurchan och Jorge Ferrari Hardoy som år 1938 tog fram designen till denna klassiker.

Idag kan vi se stolen i många designbutiker och i många svenska hem.

Ittalas vas passar i alla hem

Den oregelbundna vasen är omåttligt populär och finns numera i många olika färger och storlekar. Vasen passar perfekt för stora buketter och minsta lilla kvist får en graciös lock i vasen. Vasen syns ofta i morgonstudios på svenska tv-kanaler och i princip alla inredningsbutiker säljer denna klassiker. Alla vaser, oavsett storlek och färg är munblåsta. Designern heter Alvar Aalto.

En lampa i industristil

Med industristilen kommer även den vippbara skärmen i den asymmetriska formen tillbaka, vi pratar om golvlampan AJ-lampan som togs fram redan på 1960-talet. Det var i samarbete företaget Louis Poulsen för Radisson Blu Royal Hotel som designen gjordes.

Author emilia
Published
Categories Design
youplay