Det finns flera vägar att gå för den som vill jobba med design. Det finns till exempel ingenting som säger att man måste gå en särskild utbildning för att bli designer – man kan vara helt självlärd, och ändå vara framgångsrik inom sitt område. Med det sagt finns det ändå prestigefulla utbildningar som kan öppna dörrar inom branschen, både på grund av den kompetens man får under utbildningen och på grund av det anseende som skolan har.

En skola med mycket gott anseende i branschen är till exempel Konstfack i Stockholm. På Konstfack finns ett flertal olika utbildningar för den som vill jobba med design, med flera olika inriktningar. Dessa är, närmare bestämt, grafisk formgivning & illustration, industridesign samt inredningsarkitektur & möbeldesign. Av dessa inriktningar kan den sistnämnda sägas vara den med mest koppling till designens historia, då de första formgivarna var just arkitekter som även skapade inredningen till sina byggnader (till exempel Ragnar Östberg, Gunnar Asplund och Ivar Tengbom). Samtliga tre utbildningar är kandidatprogram, och omfattar således tre års heltidsstudier. För att bli antagen till utbildningarna krävs inte bara akademisk behörighet, utan också arbetsprover. Till inriktningen grafisk formgivning & illustration krävs till exempel att man löser någon av de uppgifter som presenteras på utbildningens hemsida, som ett slags antagningsprov. På de andra två inriktningarna ska man både lösa uppgifter och lämna in ett portfolio med arbetsprover.

Om man känner att man hellre vill rikta in sig på en mer verklighetsförankrad utbildning, finns det också YH-utbildningar inom design som riktar in sig på just de områden där det saknas arbetskraft för tillfället. Nackademin erbjuder till exempel en utbildning till förpackningsdesigner, där man går igenom de teoretiska och praktiska kompetenser som behövs för att skapa en funktionell och snygg förpackning. Det finns även en rad utbildningar inom design vid folkhögskolor runt om i landet, med så varierande ämnen som ”möbel- och byggnadshantverk” och ”mönsterkonstruktion & design”. Vad man än vill jobba med inom designområdet finns det med andra ord en utbildning som passar – det gäller bara att leta fram den.

När du väl är färdigutbildad finns det flera vägar att gå, men många designers väljer att starta ett eget företag, för att kunna arbeta med sådan design som de själva brinner för. När man startar ett företag är det många saker som måste ordnas, och en sak som är viktig för just designers är att ha tillgång till ett transportmedel, så att man kan åka på kundmöten. Om man inte har råd att investera i en bil i uppstartsfasen av ens företag kan det därför vara en bra idé att överväga privatleasing av bil, till exempel från Hyundai. Där finns nämligen bilar vars design verkligen är representativ även för en designer.

Author emilia
Published
Categories Design
youplay