Egentligen kan all design sägas vara funktionell, eftersom själva begreppet design syftar på processen att skapa något som både är funktionellt för användaren och vackert att se på. Det finns dock en viss inriktning inom design, nämligen funktionalismen, som har tagit fasta särskilt på funktionsaspekten av design, och nästan helt förkastat form och utseende.

Funktionalismen uppstod på 1920- och 1930-talet i Europa, då arkitekter vände sig emot de tidigare, historiska formspråken och bröt helt med traditionerna. Det är också inom arkitekturen som funktionalismens drag märks kanske tydligast; det ansågs till exempel förlegat att så som förr utsmycka husfasader med olika dekorationer. Istället skulle byggnaderna helt utformas utifrån sin funktion, och fasaderna blev därmed släta och odekorerade, taken platta och byggnaderna fyrkantiga.

Från arkitekturen spred sig sedan de funktionalistiska tankegångarna till andra förgreningar av formgivning, till exempel möbler, keramik, glas, metall och textil. När det gäller möbler och inredning tog sig funktionalismen uttryck genom att material som glas och metall dominerade, liksom enkla linjer och neutrala färger. Några av de mest kända möblerna från denna period, som exemplifierar allt detta, är Wilhelm Wagenfelds lampa WG 24 samt de stålrörsmöbler som skapades av Ludwig Mies van der Rohes och Marcel Breuer.

Om du själv är inspirerad av funktionalismen i din inredning, och du letar efter köksbord eller andra möbler i glas och metall, ska du gå in på Furniturebox.se. Där finns ett stort utbud av möbler i olika stilar, så att du kan hitta det köksbord som passar perfekt i just ditt kök.

Author emilia
Published
Categories Design

Nya Inlägg

Design i hemmet

youplay