Barnskor med ett sött mönsterDesign som vänder sig till barn skiljer sig en del från design som riktar sig mot vuxna människor. När man designar något för yngre personer är det inte bara det estetiska som är viktigt, utan man måste även ha användarvänlighet och säkerhet i åtanke när man utvecklar en produkt eller ett klädesplagg. Barn är ofta mycket mer aktiva än vuxna och de springer, klättrar, dansar, leker och sitter nästan aldrig still. Designar man barnkläder måste man därför se till att de inte begränsar rörelsefriheten samt att kläderna tål den extra påfrestningen som mycket rörelse orsakar. Detaljer som kan bli farliga som till exempel snören och knappar är inte alltid så lämpligt att använda om man designar kläder för de allra minsta barnen.

Designar man kläder för barn måste man även tänka på att det ska vara lätt att ta av och på plaggen. De flesta barn tycker inte det är särskilt roligt med påklädningen och då underlättar det om kläderna är designade för snabb påsättning. Resårer, stretchiga tyger, dragkedjor och andra smarta detaljer gör det enkelt för föräldrarna vid påklädningen. Vissa kläder skiljer sig dock inte så mycket åt från klädesplagg som vuxna använder. En del designkläder så som märkeskläder och sportkläder följer märkets signaturstil och den enda skillnaden är att kläderna är tillverkade i mindre storlekar. Dessa kläder har för det mesta en avskalad och neutral design. Andra barnkläder brukar ofta vara lite mer färgglada än vad kläder för vuxna är och de brukar ofta dekoreras med fina mönster, figurer och tecknade karaktärer som barnen känner igen. Anledningen till att många barnkläder har denna karaktäristiska design är helt enkelt för att barnen ska vara mer attraherade av dem. Barn gillar ofta starka färger och djärva mönster samtidigt som de kanske identifierar sig med olika karaktärer från film, böcker, tv-spel och tv.

Barnens rum i hemmet

 

Liten pojke framför bokhyllaÄven barnrum är ganska intressanta att studera om man är intresserad av design för barn. Många barnrum har också olika mönster och starka färger som står i fokus, men bara för att något är ämnat för ett barn behöver det inte bara vara praktiskt. Det finns många designers som specialiserar sig på att tillverka möbler, tapeter och andra interiörprodukter som passar inredningsintresserade föräldrar som ska dekorera ett barnrum. Oavsett vad man väljer att inreda barnrummet med är det viktigt att allt är säkert och inte utgör någon fara för barnet. Barnmöbler har därför avrundade hörn, mjuka ytor och de är dessutom stabilare än vad många andra möbler är. De flesta textilier som är designade för barn är testade för hälsovådliga substanser, just för att det ska vara säkert för barn som är mycket känsligare än oss vuxna. Så länge man tänker på dessa saker kan man skippa de djärva färgerna som man ofta ser i barnrum. Skapa istället ett vitt rum med färgglada detaljer som bryter av, använd antika barnmöbler blandat med moderna dekorationer eller skapa ett rum med djungeltema. Barndesign kan se ut lite hur som helst och så länge barnet tycker om det kan man ta ut svängarna lite och leka med designidéer tillsammans.

Author emilia
Published
Categories Design
youplay